Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

H Νύχτα των Μουσείων στο Nαύπλιο





Στις 17 Μαΐου 2014 το Ναύπλιο γιορτάζει τη Νύχτα των Μουσείων!

Οι επιτυχείς διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού εορτασμού της «Νύχτας των Μουσείων», που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία όλων των μουσείων και χώρων τέχνης της πόλης, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων, είχαν ως αποτέλεσμα ο εορτασμός αυτός να εξελιχθεί σε έναν εξαίρετο θεσμό για την πόλη του Ναυπλίου με πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.


Κάθε χρόνο, τη νύχτα αυτή, όλοι οι πολιτιστικοί χώροι της πόλης παραμένουν ανοιχτοί με ελεύθερη είσοδο ως αργά το βράδυ, ενώ ζωντανή μουσική από τοπικά μουσικά σχήματα συνοδεύει τους επισκέπτες.

Το «μήνυμα» της γιορτής των Μουσείων μεταδίδεται με τη βοήθεια των παιδιών και του τρένου της πόλης, με τη συμβολή της συνεργάτιδας του ΠΛΙ στα εκπαιδευτικά προγράμματα Γιάννας Βασιλείου και της καθηγήτριας εικαστικών και Προέδρου του Σωματείου «Οι φίλοι του ΠΛΙ», Τίνας Γκιόλα.

Τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες και «προσκαλούν» τον κόσμο στη μεγάλη γιορτή των Μουσείων.

Συγκεντρώνονται στο Παιδικό Μουσείο «Σταθμός». Στη συνέχεια το τρένο τα μεταφέρει στο Φουγάρο και κατόπιν στο Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, για να συνεχίσουν στους πολιτιστικούς χώρους της παλιάς πόλης (Αρχαιολογικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη, Εκθεσιακός-Πολιτιστικός Χώρος Alpha Bank και Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα).

Το πρόγραμμα της βραδιάς διαμορφώνεται ως εξής:

1. ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Παιχνίδια των παιδιών με την καθοδήγηση της Γιάννας Βασιλείου και ανοιξιάτικες κατασκευές με την υποστήριξη της Τίνας Γκιόλα. Στη συνέχεια τα παιδιά επιβιβάζονται στο τρενάκι και αναγγέλλουν την έναρξη της «Νύχτας» στους χώρους πολιτισμού.

2. ΦΟΥΓΑΡΟ
Για τη νύχτα Μουσείων και την επίσκεψη των παιδιών, το Φουγάρο φιλοξενεί:
1.      Το «μικρό μουσείο»: μια έκθεση που γεννήθηκε από τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια και θα είναι ανοιχτή μόνο για αυτό το βράδυ!
2.       «Το ζωντανό μουσείο»: ένα παιχνίδι στο οποίο θα κάνουμε γλυπτά με τα σώματά μας και προσωπογραφίες με τις γκριμάτσες μας!

Αργότερα, στις 9μμ, ένα μοναδικό LIVE στο αίθριο του Café με τον Γιάννη Ιορδάνογλου στο πιάνο και την Ηρώ Ιορδάνογλου στο τραγούδι. Ειδικά για τη βραδιά, θα τους συνοδεύσουν ο Steve de Laet (κιθάρα & φωνή) και η Κατερίνα Καραμπάτσου (φωνή). Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει ακούσματα της Jazz, μπαλάντες και επιλογές από το ελληνικό ρεπερτόριο.

3. ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΖΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Μικρά μουσικά σύνολα μαθητών  του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας παρουσιάζουν ένα μουσικό μωσαϊκό στην αυλή της Εθνικής Πινακοθήκης. (Υπεύθυνοι καθηγητές: Βασίλης Αρσενίδης – Γεωργία Καλοδίκη –Βασίλης Κατσαρός – Ασπασία Γεωργοπούλου – Ηλίας Δημόπουλος – Έλλη Καλουτσάκη – Άρης Κονιδάρης – Ουρανία Καγκαρά – Γιάννης Σιψάκος).

4. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ    
Παρουσίαση επιλεγµένων έργων τέχνης από τη συλλογή της Δηµοτικής Πινακοθήκης στην αυλή του Βουλευτικού.

5. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ο Μάνος Αβαράκης με το «Χορό της φυσαρμόνικας», σάς υποδέχεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Συμμετέχουν μουσικοί από το Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού «Δίεσις».

6. ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ALPHA BANK

Εαρινό μουσικό ταξίδι με γνωστές μελωδίες από το κλασικό, ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο από την καθηγήτρια του Ωδείου Ναυπλίου Θεολένα Πίκη στο πιάνο και τον βραβευμένο σπουδαστή Ευάγγελο Ρεβύθη στο βιολί.

7. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ Ι∆ΡΥΜΑ  ΜΟΥΣΕΙΟ “Β. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ”
Το Εργαστήρι Κρουστών «Δίεσις» παρουσιάζει ρυθμούς και μουσικές σε ήχους latin, afro και salsa. Ακολουθούν γνωστά και αγαπημένα ροκ τραγούδια της ελληνικής και ξένης σκηνής από το μουσικό σχήμα “Freak Out”. Κρασί και εδέσματα από το Σωματείο «Οι φίλοι του ΠΛΙ».
Το εργαστήρι κρουστών αποτελείται από τους: Βαγγέλη Αργυράκη, Γρηγόρη Ρισβά, Δημήτρη Ψαρολόγο, Χρήστο Γιαγό, Πέτρο Γερμανό, Δημήτρη Δαγρέ, Άννα Κολιάτσου, Χριστίνα Δωρή, Μαρία Πλατή και Φώτη Βλάχο.
Οι Freak Out είναι:
Κιθάρα/Φωνή: Γιώργος Αργυράκης
Κιθάρα: Κων/νος Κουμάκης
Φυσαρμόνικα: Κων/νος Δελογιάννης
Ντράμς: Βαγγέλης Αργυράκης
Μπάσο:Βασίλης Καρατζίας

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. και την υποστήριξη του Δήµου Ναυπλιέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου