Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Το ίδιο τραγούδι σε κάθε play θα ακούγεται αλλιώς

 
Η τεχνολογία πλέον δεν είναι προβλέψιμη. Αυτό ίσως να είναι η φράση που χαρακτηρίζει την ταχύτητά της και την ευρηματικότητα όσων ασχολούνται με την εξέλιξή της. Ποιος θα μας έλεγε πριν από δέκα χρόνια (μην πάμε πιο πίσω) ότι κάθε φορά που θα πατούσαμε το play θα ακούγαμε το ίδιο τραγούδι σε διαφορετική εκδοχή. Χωρίς την παρεμβολή κανενός τρίτου ενδιάμεσα. Θες ας πούμε μια πιο σκληρή εκδοχή, μια πιο απαλή, μια πιο σύνθετη. Πατά το play ξανά και ξανά.

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο και κάπως διαστημικό αλλά και αυτό πλέον θα είναι μια πραγματικότητα. Μέσω της τεχνολογίας Bronze ο χρήστης-ακροατής θα έχει τη δυνατότητα να ακούει ένα τραγούδι κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, όπως ας πούμε το ακούει διαφορετικά σε κάθε συναυλία. Από άλλο τόνο, με τροποποιήσεις στην ενορχήστρωση κτλ.
Την ιδέα για το όλο εγχείρημα είχε ο Gwilym Gold, πρώην ερμηνευτής των Golden Silvers ο οποίος ζήτησε την βοήθεια ερευνητών του Πανεπιστημίου Goldsmiths (University of London) με σκοπό να δημιουργήσουν μία νέα μουσική ψηφιακή φόρμα που θα κάνει ένα μουσικό κομμάτι να ακούγεται διαφορετικά σε κάθε ακρόασή του.
Πάντως, όσο εντυπωσιακά και να ακούγονται όλα αυτά, σε κάθε τέτοια νέα εφεύρεση θα τίθεται το ερώτημα αν και κατά πόσο αυτό είναι κοντά στην ουσία της τέχνης και της μουσικής που είναι η έκφραση
 
Μιχάλης Γελασάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου