Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρία Αναματερού - Όπου Αγαπάς και Όπου Γης

Πρώτος προσωπικός δίσκος για την όμορφη και καλλικέλαδη ερμηνεύτρια από την Απείρανθο της Νάξου, που με το «καλημέρα» δείχνει να
κερδίζει το στοίχημα. Ένα γοητευτικό ταξίδι που ενώνει μουσικές πατρίδες, απ’ τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως την Αρμενία και τη Σερβία. Την ενορχήστρωση και τη διασκευή των κομματιών υπογράφει ο Θεολόγος Μιχελλής από την Πάτμο, που είναι πανεπιστημιακός καθηγητής και δάσκαλος παραδοσιακού βιολιού.
Η Αναματερού, με μουσικές σπουδές στα θεωρητικά και στο τραγούδι, εμφανίσεις σε σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας και διακριτικές συμμετοχές στη δισκογραφία, έκανε αισθητή την παρουσία της στο πλευρό του Λουδοβίκου των Ανωγείων.
Το άλμπουμ Όπου Αγαπάς και Όπου Γης, που κυκλοφόρησε από την Lyra , έρχεται να επιβεβαιώσεις τις καλές μαρτυρίες που είχαν εκφραστεί γι’ αυτήν, καθώς πρόκειται για μία άρτια εργασία όπου το «παραδοσιακό» δεν αντιμετωπίζεται ως μουσειακό είδος, αλλά με γνώση, μεράκι και καλαισθησία ταξιδεύει στους καιρούς μας.
Υπάρχουν και τρία καινούργια τραγούδια, που η Αναματερού υπογράφει τις μελωδίες και ο Δημήτρης Αναματερός τους στίχους, τα οποία στέκονται ταιριαστά δίπλα στα «διαμαντάκια» του Αιγαίου και των άλλων τόπων, γεγονός που αποτελεί κατάκτηση και προσθέτει «γαλόνια» στη δημιουργό και ερμηνεύτρια.
Λιγοστές στιγμές «ακαδημαϊκού» χαρακτήρα δεν αποστεώνουν την δυναμική και την ουσία του εγχειρήματος.
Συμμετέχουν εξαιρετικοί μουσικοί: Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, λαούτο), Haig Yazdjian (ούτι), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λαύτα), Βασίλης Σμάνης (λαούτο), Γιώργος Μακρής (γκάιντα, νέι), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο), Γιάννης Μουτσάκης (κρουστά), Γιάννης Ανδριανόπουλος (κλασική κιθάρα), Δημήτρης Βαρελόπουλος (λαούτο), Βαγγέλης Καραπέτρος (κιθάρα), Νίκος Παπαϊωάνου (τσέλο), Μάκης Ζωγραφίδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Κοντογιάννης (κρητική λύρα), Στέλλα Βαλάσση (σαντούρι), Γιώργος Ζωγράφος (ακορντεόν), Νίκος Φόρτσας (νέι), Δημήτρης Κορδάς (ούτι), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Γιάννης Μαύρος (κλαρίνο), Πασχάλης Καρβουνάρης (τρομπέτα), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν), Στράτος Πασόπουλος (καβάλ), Στάθης Παρασκευόπουλος (νταούλι), Νίκος Μαγνήσαλης (ταμπούρο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου