Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Απόλαυση υπό το σεληνόφως

 
Εκατόν είκοσι μνημεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά ως τα μεσάνυχτα στην πανσέληνο της 31 Αυγούστου.
Σε γενικές γραμμές οι νύχτες μας είναι πιο ωραίες από τις μέρες μας. Ειδικά οι έναστρες καλοκαιρινές νύχτες. Όταν, δε, είναι ενισχυμένες και από την πανσέληνο, τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν έναν επιπλέον λόγο να μας φθονούν… Πανσέληνος, λοιπόν, στις 31 Αυγούστου και οι πτωχοί πλην ρομαντικοί Έλληνες τη γιορτάζουμε και την απολαμβάνουμε με πολλές εκδηλώσεις και με πολλή μουσική. Εκείνο το βράδυ 120 μνημεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τα μεσάνυχτα, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να τα απολαύσει υπό το φυσικό φως της μάνας σελήνης. Μάλιστα στα 85 από αυτά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ακόμα και ξεναγήσεις! Τίτλος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, τι άλλο, «Στο φως του φεγγαριού». Μότο του, τέσσερις «μαγικοί» στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού / που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα, / σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού. / Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο». Ως προς τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην επαρχία θα ενημερωθείτε από τους τοπικούς φορείς. Στην περιοχή της πρωτεύουσας προγραμματίζονται οι εξής συναυλίες: «Ένα φεγγάρι του Αυγούστου» με την Τάνια Τσανακλίδου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου * Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων στη Ρωμαϊκή Αγορά * Η Αναστασία Μουτσάτσου στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου * Η Μάρθα Φριντζήλα και ο Τάκης Φαραζής στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας * Προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» Φίλιππου Κουτσαφτή στο Επιγραφικό Μουσείο. Και προσοχή: Το φεγγάρι κάνει μάγια…

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
-Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών Ανοικτό για το κοινό από 8μ.μ. έως 12.30π.μ..
-Κάστρο Πατρών
Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
-Φρούριο Ρίου
Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
-Κάστρο Χλεμούτσι Κυλλήνης
Δρώμενα «Μεσαιωνικών Ημερών Καλοκαιριού» με την συνεργασία των Δήμων Ανδραβίδας και Κυλλήνης.
-Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας
Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
-Στο αίθριο του Μ.Ι.Ο.Α. (Παλαιό Μουσείο)
Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
-Φρούριο Παλαμηδίου
Μουσική εκδήλωση με τους V.I.U. στην πλατεία του Προμαχώνα Αγίου Ανδρέα.
-Κάστρο Ακροκορίνθου
Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
-Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
α) Ανοικτό για το κοινό από 8 μ.μ. έως 11 μ.μ. β) Αφήγηση παραμυθιών από την Θεοδοσία Ψευτέα, στον κήπο του Μπενάκειου, στις 8μ.μ.)
γ) Μουσική εκδήλωση με τους «Μοραΐτες», συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας (9 μ.μ.)
Εσωτερικός (άνω) περίβολος Κάστρου Καλαμάτας
Ο χώρος ανοικτός για το κοινό.
-Ακρόπολη Φρουρίου Πύλου
Θεατρική παράσταση, «Όρνιθες του Αριστοφάνη».
-Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά
Μουσική εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου