Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η κιθάρα στα χρόνια του ρεμπέτικου από Δημήτρη Μυστακίδη - Γιώργο Νταλάρα



Τρεις δεκάδες τραγουδιών επέλεξαν ο Δημήτρης Μυστακίδης και ο Γιώργος Νταλάρας για να διερευνήσουν την τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου όπως είναι και ο τίτλος για τις κοινές τους συναυλίες στις 18 και 19 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μην βιαστήτε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι ο Μυστακίδης θα παίζει κιθάρα και ο Νταλάρας θα τραγουδάει γιατί θα πέσετε έξω. Και οι δύο θα έχουν το ρόλο του μουσικού αφού σύμφωνα με δήλωσή του (στην εφημερίδα Έθνος και την Αναστασία Κουκά) ο Μυστακίδης πρότεινε στον ερμηνευτή να συμμετέχει σε αυτήν την παράσταση όχι με την βασική του ιδιότητα αλλά με αυτή του μουσικού.
Ο 40 χρονος Δημήτρης Μυστακίδης είναι επαγγελματίας μουσικός και καθηγητής μουσικής και ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι τα τελευταία 25 χρόνια, ένω έχει συνεργαστεί με το Νίκο Παπάζογλου, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, την Ελένη Βιτάλη, τον Σωκράτη Μάλαμα και πολλούς άλλους συμμετέχοντας από το ’92 σε περισσότερους από 80 δίσκους! Το θέμα φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα αφού τον Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με ρεμπέτικα τραγούδια σε επανεκτέλεση, παιγμένα μόνο με κιθάρες.
Περιστέρης, Τούντας, Βαμβακάρης, Χιώτης, Μητσάκης, Ρούκουνας και άλλοι θα ζωντανέψουν στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου από ένα, αν μη τι άλλο, αναπάντεχο ντουέτο που θα επικεντρωθεί σε τραγούδια που γεννήθηκαν από το 1950 και πίσω. Προφανώς η παράσταση αυτή θα προσπαθήσει να φωτίσει τον ρόλο της κιθάρας που έχει περάσει κατά πολύ σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το μπουζούκι όσον αφορά το ρεμπέτικο και το ευρύτερο λαϊκό ρεπερτόριο.
Τραγουδούν η Μάρθα Φριντζήλα και ο Χρήστος Μαστέλος
Πάνος Αναφιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου