Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Είκοσι εννέα χρόνια χωρίς τον Μάνο...




 29 χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου Μάνου Λοΐζου.

Ο Μάνος Λοΐζος ήταν μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια και πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.

Ο Μάνος Λοΐζος είχε κυπριακή καταγωγή . Το σπίτι στο οποίο έζησε ο πατέρας του στη Λάρνακα υπάρχει ακόμη, η δε Κοινότητα του χωριού θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο αυτό μουσικοσυνθέτη, ανήγειρε στην είσοδο του χωριού ένα σεμνό μνημείο στη μνήμη του.

Τα τραγούδια του λιτά και έντεχνα. Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια της Χούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η μουσική του έγινε τραγούδι, κερασμένο απλόχερα στις αγνές καρδιές. Στις χορδές της κιθάρας του ζωγραφίστηκε ένα κυριακάτικο απόγευμα, η δύναμη μιας διαδήλωσης, η μοναξιά ενός καφενέ.

Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη στους στίχους και με ερμηνευτές τους: Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Καλαντζή, Δήμητρα Γαλάνη και πολλούς άλλους.

Τελευταίος δίσκος του ήταν τα «Γράμματα στην Αγαπημένη» σε στίχους του Τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

To 2007 χαρακτηρίστηκε από το μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου, τιμώντας έτσι τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από το θάνατό του.

Δισκογραφία

• 1976 Τα τραγούδια μας
• 1979 Πρώτες εκτελέσεις
• 1979 Τα τραγούδια της Χαρούλας
• 1980 Για μια μέρα ζωής
• 1983 Γράμματα στην αγαπημένη
• 1985 Ο δρόμος του Μάνου
• 1985 Αφιέρωμα από το Ολυμπιακό στάδιο
• 1992 Οι μπαλάντες του Μάνου
• 1995 Κάτω από ένα κουνουπίδι
• 1997 Ενθύμιο Τρυφερότητας
• 2002 Εκτός Σειράς. Σαράντα σκόρπιες ηχογραφήσεις
• 2003 Τα τραγούδια του Σεβάχ
• 2007 Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου