Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

"ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, παρουσιάζει το έργο του Τέννεσση Ουίλλιαμς «Λεωφορείο ο πόθος».

Η πρεμιέρα θα δοθεί στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου,το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 και ώρα 21.30, ενώ παραστάσεις θα δοθούν στις 3 και 4 Ιουλίου 2011, στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα.

Το «Λεωφορείο ο πόθος» του Τέννεσση Ουίλλιαμς είναι ένα κλασικό αριστούργημα, ένα εμβληματικό έργο για την παγκόσμια – πλέον κι όχι μονάχα την αμερικάνικη – δραματουργία. Έργο δυνατό, σκληρό και διαχρονικό, προκαλεί και θα προκαλεί στο διηνεκές, όσους αγαπούν το αληθινό, το πραγματικό θέατρο. Και οι αλήθειες του έργου αυτού λειτουργούν ως καθρέφτης για να βλέπει η εκάστοτε κοινωνία το πραγματικό της πρόσωπο.

Η συγκάλυψη χυδαίων «δολοφονιών» ανυπεράσπιστων ανθρώπων ποτέ δεν έλειψαν από τούτο τον κόσμο, μια και ο εξαναγκασμός της Μπλανς να οδηγηθεί στο ψυχιατρείο και μάλιστα από το γαμπρό της με τη συναίνεση της αδελφής της, μόνο ως «δολοφονία» και μάλιστα πιο αποτρόπαιη και βασανιστική από την πραγματική, μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Τέννεσση Ουίλιαμς το γνωρίζει καλά αυτό και το τρίβει στη μούρη των εσαεί και απανταχού συνενόχων, προσβάλλοντας ευθέως συνειδήσεις που σιώπησαν όταν έπρεπε να φωνάξουν υπέρ του αδυνάτου.

Το έργο αν και έχει γραφεί πριν από εξήντα χρόνια, δυστυχώς ταιριάζει απόλυτα στην εποχή μας. Φαντάζει τόσο απελπιστικά και τραγικά επίκαιρο.

Το θεατρικό έργο – για την ιστορία – ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το 1949, με την Μελίνα Μερκούρη – Μπλανς και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο – Στάνλεϋ. Οι περισσότεροι όμως το μαθαίνουν από τον Ηλία Καζάν όταν το 1951 το μετέφερε στο σινεμά (αφού πρώτα το ανέβασε στη σκηνή, κάνοντας τον ανάλογο ντόρο), και δημιούργησε έναν κινηματογραφικό θρύλο, αναθέτοντας στο Μάρλον Μπράντο τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Στάνλεϋ, ενώ την Μπλανς υποδύθηκε εξαίσια η Βίβιαν Λι, που κέρδισε Oscar ερμηνείας.

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση : Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Σίδερης

Δραματολογική Ανάλυση : Μαίρη Τουρλίδου

Μουσική : Τάκης Μανιάτης

Σχεδιασμός Φωτισμού : Ίων Ξυπολιάς

Κατασκευή Σκηνικού : Γρηγόρης Καμπούρης-Γιώργος Μαγκλάρης

Διανομή

Μπλάνς Ντυμπουά : Βίκυ Παπάζογλου

Στέλλα Κοβάλσκι : Γωγώ Δριδάκη

Στάνλεϋ Κοβάλσκι : Αντώνης Νικολόπουλος

Χάρολντ Μίτσελ (Μιτς) : Λουκάς Κούτρας

Γιούνις Χάμπελ : Νάντια Κωστελένου

Στηβ Χάμπελ : Τάσος Κερεμέζης

Πάμπλο Γκονζάλες : Βάκης Λαύκας

Ναύτης / Νέος : Αριστείδης Μπίμπας

Νέγρα : Τζένη Σκλαβούνου

Μεξικάνα : Λίτσα Λαμπίρη

Νοσοκόμα : Ελένη Ντάκου

Γιατρός : Ευθύμης Τουτουντζής

Ορχήστρα

Πιάνο : Αναστάσιος Φουέντες

Σαξόφωνο : Νίκος Τσώλας

Κιθάρα : Δημήτρης Κοντός

Κρουστά : Γρηγόρης Καμπούρης

Μουσική Διεύθυνση : Τάκης Μανιάτης

christina.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου