Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μουσική συνάντηση - Βαγγέλης Τρίγκας

 
Η μουσική παράσταση που δώσαμε με το group “Keys in minor F”, με την γνωστή πορτογαλίδα τραγουδίστρια των Fado Johana Amendoeira καθώς επίσης και τον γνωστό Πορτογάλο κιθαρίστα Pedro Amendoeira στο «Half Note” jazz club στις 23 & 24 Νοεμβρίου, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα.
Μέσα από την παράσταση αναδείχθηκε γενικότερα η στενή σχέση - τα κοινά στοιχεία που έχουν μεταξύ τους η Ελληνική και η Πορτογαλέζικη λαϊκή μουσική. Ο μουσικός «διάλογος» μεταξύ μπουζουκιού και Πορτογαλέζικης κιθάρας, που αποτέλεσε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της παράστασης, ανέδειξε την στενή συγγένεια του ήχου των δύο κατ’ εξοχή λαϊκών οργάνων των δύο χωρών.
 
Η συμμετοχή μου σε ένα τέτοιο σχήμα, που είναι έξω από τα στερεότυπα που κινείται το μπουζούκι, εντάσσεται γενικότερα στις αναζητήσεις μου, για εκσυγχρονισμό - ανανέωση και να ανάδειξη του μπουζουκιού, όχι μόνο από το πλαίσιο που ορίζει το λαϊκό τραγούδι και η λαϊκή μας μουσική γενικότερα, αλλά και από άλλα είδη μουσικής. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που βρίσκω αυτή τη συνεργασία ως μια πρόκληση.
Πιστεύω πως το μπουζούκι διατηρώντας όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε είδος μουσικής που θα ανεδείκνυε τις δυνατότητές του. Αυτό το βρίσκω αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, δεδομένου ότι το λαϊκό τραγούδι σήμερα έχει πάψει να είναι το μέσο προβολής του μπουζουκιού, όπως συνέβαινε στις πρώτες δεκαετίες μετά το 1930.


 
* Ο Pedro Amendoeira, αδελφός της Joana, είναι ένας από τους αξιολογότερους κιθαρίστες fado έχοντας συνοδεύσει σπουδαία ονόματα του είδους και έχοντας ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων μαζί με την Joana, ένα αφιέρωμα στον José Fontes Rocha, θρυλικό κιθαρίστα της Amalia Rodrigues.
Ο Αλέξανδρος Ναθαναήλ, μουσικός & συνθέτης, ήδη από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά "Icons", έδειξε την αγάπη του στην Πορτογαλική μουσική συνθέτοντας τρία κομμάτια για κιθάρα portuguesa, στα οποία συμμετείχε ο περίφημος Πορτογάλος σολίστ Ricardo Parreira. Η αγάπη του για τα fados τον οδήγησε στο σχηματισμό του γκρουπ των "Minor Keys in F" με την Κωνσταντίνα Πουτκάρη, που με την ιδιαίτερη φωνή της ερμηνεύει τα τελευταία χρόνια αγαπημένα fados σαν γνήσια fadista.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από την μουσική συνάντηση της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου, στο Half Note Gazz Club

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου