Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

NORAH JONES

Eνιωσα λίγο όπως όταν είχα δει το «My Blueberry Nights», το 2007. Περίμενα πώς και πώς να δω τη Norah Jones να κρατάει το ρόλο της ερωτοχτυπημένης βασικής ηρωίδας στο road-movie του Wong Kar Wai. Και στον σκηνοθέτη από το Χονγκ Κονγκ είχα αδυναμία, και στη μεγαλωμένη στο Τέξας -από τη μαμά της- μικροκαμωμένη κόρη του δεξιοτέχνη του σιτάρ, Ravi Shankar. Η τζαζ - μπλουζ τραγουδίστρια δοκίμασε το υποκριτικό της ταλέντο, αλλά, παρά τις προσδοκίες, το αποτέλεσμα δεν εντυπωσίασε. Η ερμηνεία της κρίθηκε σχετικά άχρωμη και άνευ συναισθήματος.
Για το «The Fall», το τέταρτο άλμπουμ της που μόλις κυκλοφόρησε, οι κριτικές ήταν καλές. Αλλά αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν τα σχόλια περί «στροφής» και «εξερεύνησης alternative-rock χωραφιών» («The Guardian»). Ακούγοντας το άλμπουμ, καταλαβαίνει κανείς πως η μουσική της είναι πλέον λιγότερο ρομαντική και πως έχει αποστασιοποιηθεί κάπως και από το folk. Το πιάνο έχει αντικατασταθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από κιθάρες, κυρίως ηλεκτρικές. Απουσιάζει εντελώς και ο Lee Alexander, πρώην σύντροφός της και μπασίστας / στιχουργός / παραγωγός.
«Πριν φτιάξω αυτό το άλμπουμ, άκουσα πολύ Tom Waits αλλά και νεότερους, όπως τη Santigold, που κινείται στην indie rock και την post punk. Συνεργάστηκα πέρυσι και με τον ράπερ Q-Tip… Ηθελα να κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα αυτήν τη φορά», είπε η τραγουδίστρια στο blog του hulu.com (ιστοσελίδα video on demand). Στο άλμπουμ αυτό τη βρήκα απολαυστική στο «Man of the hour», με το πειραγμένο πιάνο του -κομμένο και ραμμένο πάνω στη φωνή της-, ή και στη συγκριτικά πιο «θορυβώδη» μπαλάντα «You 've ruined me». Είναι σίγουρα μια αρκετά διαφορετική Norah Jones. Απλώς, δεν είμαι βέβαιη πώς την προτιμώ - με όλο το θάρρος δηλαδή, της φιλικά προσκείμενης ακροάτριας που έχει σιγομουρμουρίσει το «Come away with me», το «Don't know why», το «Turn me on».

«Η μαμά μου είχε μια συλλογή με οκτώ άλμπουμ της Billie Holiday. Κι εμένα μου άρεσε να διαλέγω ένα από αυτά, κάθε φορά, και να το παίζω ασταμάτητα», είχε εξομολογηθεί η Norah Jones σε παλαιότερη συνέντευξή της στο BBC. Η Norah Jones είναι η πρώτη σε πωλήσεις τζαζ ερμηνεύτρια από το 2000 μέχρι σήμερα, στα βήματα του σπουδαίου ειδώλου της. Αλλά δεν είναι μόνο οι πωλήσεις, είναι και τα εννέα βραβεία Grammy που έχει αποσπάσει η τριαντάχρονη σταρ από το 2002, οπότε πρωτοεμφανίστηκε. Ο Will Hermes σχολιάζει στο Rolling Stone: «Οταν έχεις πουλήσει 36 εκατομμύρια δίσκους, σου επιτρέπεται να ανακαλύπτεις ξανά και ξανά τον εαυτό σου επ' άπειρον»! Και ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει;
Πηγή: Περιοδικό «Κ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου